Палата представників США усунула Маккарті з посади. Що це значить для України?

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Палата представників США усунула з посади спікера нижньої палати Конгресу, республіканця Кевіна Маккарті, який обіймав цю посаду з 7 січня 2023 року.

Як пише CNN, за проголосували 216 конгресменів, а проти — 210. Це перший в історії США випадок, коли члени Палати представників проголосували за відставку спікера через механізм резолюції.

Процедуру голосування ініціював однопартієць Маккарті, ультраправий республіканець Мет Гейтс — конгресмен від штату Флорида.

У Конгресі напередодні обговорювали питання, чи уклали президент Джо Байден і Маккарті таємну угоду, яка могла б захистити майбутню фінансову допомогу Україні. Частина правих республіканців, прихильників Дональда Трампа, вважають, що Байден погодився підписати тимчасовий законопроєкт для уникнення шатдауну, що не містив допомогу Україні, в обмін на те, що Маккарті погодився провести окреме голосування щодо цієї допомоги пізніше.

Гейтс аргументував питання відставки Маккарті саме цим. Маккарті у відповідь відкинув заяви про домовленості з демократами.

Пізніше абсолютна більшість демократів проголосувала за звільнення Маккарті. До них доєднались вісім республіканців від крайнього правого крила.

Що це значить для України?

Палата представників США (нижня палата Конгресу США) разом із верхньою палатою (Сенатом США) утворює американський парламент. Вона ініціює і приймає федеральні закони, які мають затверджувати Сенат та президент, а також має виняткове право на ініціювання законів, що стосуються податків, витрат уряду і оголошення імпічменту. Її спікер, який традиційно представляє партійну більшість, має фактичну владу над Палатою представників і зокрема над своєю фракцією. Він і затверджує порядок денний.

Відставка Маккарті показала розкол у республіканців, який веде до ще більшої невизначеності щодо бюджетної підтримки України в майбутньому. Поки не зрозуміло, як сильно це вплине на допомогу, оскільки ще не відомий наступник Маккарті.

Зараз Палату представників тимчасово очолюватиме республіканець Патрік МакГенрі від Північної Кароліни. Він є головним союзником Маккарті. Проте повноваження виконувача обовʼязків досить обмежені — він може оголошувати перерву в роботі, закривати засідання та визнавати кандидатури на посаду спікера.

Західні медіа пишуть, що республіканці обговорять кандидатури наступника Маккарті 10 жовтня, а 11 — проведуть голосування.

  • З 1 жовтня у США міг настати шатдаун — часткове призупинення роботи уряду, якщо Палата представників і Сенат не схвалили би вчасно бюджетні питання. Тимчасовий бюджет у цей день погодили на 45 днів, але у нього не включили додаткову допомогу Україні. У Конгресі точаться дебати через політичні розбіжності — праві республіканці виступають проти підтримки України, а частина партії вагається. Тому Конгрес має знайти компромісні рішення щодо бюджету на 2024 фіскальний рік. Законодавці мають обговорити окремий законопроєкт про військову допомогу Києву на $24 мільярди.
  • У МЗС України пояснювали, що ситуація з тимчасовим бюджетом США не зупинить надходження допомоги Україні, яку оголосили раніше. Кошти на для допомоги Україні є у попередньому бюджеті. Зараз це майже $1,6 мільярда для оборонних потреб і $1,23 мільярда прямої бюджетної підтримки, а також кошти на гуманітарні й енергетичні проєкти.
  • WSJ із посиланням на джерела пише, що в казні Пентагону є ще $5,2 млрд коштів на надання військової допомоги Україні. Ця сума еквівалентна вартості зброї, яку адміністрація Байдена надіслала в Україну за останні шість місяців. Видання додає, що $5,2 млрд «знайшлися» після того, як у травні чиновники виявили помилку в бухгалтерському обліку, «що по суті дало Міноборони США більше грошей для України, ніж воно передбачало». Помилка виникла через невідповідність в оцінці Пентагоном озброєння, що постачається. Також Пентагон має близько $1,6 млрд, які він використовує для поповнення власних запасів зброї.