Місія МВФ вперше за три роки відвідала Україну

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

До України вперше за понад три роки з візитом прибула місія Міжнародного валютного фонду — обговорили кроки, які потрібні для реалізації чотирирічної програми на суму $15,6 млрд.

Про це 2 жовтня повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Шмигаль розповів про залучення інвестицій, програми підтримки малого й середнього бізнесу, державно-приватне партнерство. Вони також обговорили спільну роботу в межах Багатосторонньої координаційної платформи донорів.

Український уряд повідомив МВФ і про потреби України в коштах для покриття дефіциту бюджету та окремо про потреби на відновлення.

  • 31 березня 2023 року Рада виконавчих директорів МВФ схвалила нову програму на $15,6 млрд в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF). Програма є частиною пакета підтримки України загальною вартістю у $115 млрд, вона розрахована на 4 роки і передбачає 11 переглядів (два перегляди у 2023 році — 15 червня та 13 жовтня).
  • Основними цілями співробітництва з МВФ є стабілізація української фінансової системи, проведення структурних реформ та створення підґрунтя для сталого економічного зростання. Фонд допомагає Україні поновити свою фінансову спроможність, підказуючи, як найбільш ефективно впроваджувати програму реформ.