The Guardian: Україна передала союзникам звіт про комплектуючі Shahed і пропонує атаки на їх виробництва

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Український уряд передав у серпні цього року країнам «Великої сімки» (G7) звіт про комплектуючі іранських дронів-камікадзе Shahed-136/131. У ньому сказано, що значну кількість запчастин до дронів виробляють компанії зі штаб-квартирами у США, Швейцарії, Нідерландах, Німеччині, Канаді, Японії, Польщі та інших країнах.

Видання The Guardian із посиланням на цей звіт пише, що українська сторона нібито запропонувала союзникам атакувати виробництва цих дронів у Сирії, Ірані та російській економічній зоні «Алабуга».

Видання пише, що українська сторона згодна сама завдавати ракетних ударів по виробництвах, якщо союзники нададуть необхідне озброєння, йдеться в документі.

У звіті вказано, що іранське виробництво БпЛА адаптувалося і переважно використовує доступні комерційні комплектуючі, поставки яких погано контролюються. Також у ньому є митні дані, з яких випливає, що майже всі запчастини до дронів надходять до Ірану через Туреччину, Індію, Казахстан, Узбекистан, Вʼєтнам і Коста-Ріку.

  • Ще в листопаді 2022 року Головне управління розвідки України повідомляло, що майже всі деталі Shahed — закордонні: зі США, Китаю, Німеччини та Японії. Це стало відомо після вивчення будови дрона. У ньому навіть знайшли українську деталь — електрореле виробництва харківського заводу «Радіореле».