Держсекретар США став на захист декларації G20, яку критикувала Україна

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтримав спільну заяву лідерів країн G20 щодо війни росії проти України, попри критику останньої.

Про це він розповів в інтервʼю CNN.

«Всі країни G20 у цій заяві відстоюють важливість територіальної цілісності й суверенітету — і це ясно. Я був у кімнаті, коли всі лідери розмовляли з президентом Байденом, і з усього, що вони сказали, було цілком зрозуміло, що вони не тільки хочуть, аби ця війна закінчилася, вони хочуть, щоб вона закінчилася на справедливих і довгострокових умовах», — сказав Блінкен.

Він запевнив, що G20 у питаннях війни «виступила як єдине ціле».

  • 9 вересня країни «Великої двадцятки» випустили спільну декларацію. Документ на 37 сторінках містить 83 абзаци і охоплює теми від енергетики до війни в Україні. Росію в документі не називали агресором і не закликали прямо закінчити війну. Там вказувалося лише, що «всі країни мають утримуватися від дій проти територіальної цілісності будь-якої держави».
  • Міністр закордонних справ росії Сергій Лавров був залучений до переговорів щодо тексту декларації, тому повпливав на фінальний варіант декларації.
  • МЗС України цей документ розкритикувало.