У ЄС підтвердили увʼязнення громадянина Швеції в Ірані

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Швеція та Єврокомісія підтвердили, що в Ірані увʼязнили громадянина Швеції.

Про це пише Reuters.

За даними газети New York Times, затриманий громадянин Швеції працював на дипломатичний корпус Європейського Союзу і перебуває в іранський вʼязниці більш як 500 днів.

«Громадянин Швеції — чоловік років тридцяти — був затриманий в Ірані в квітні 2022 року. Міністерство закордонних справ і посольство Швеції в Тегерані дуже інтенсивно працюють над цією справою і підтримують тісні контакти з ЄС», — заявили в МЗС Швеції.

Представник Єврокомісії підтвердив, що громадянин Швеції перебуває у вʼязниці в Ірані, але відмовився розповісти більше. Імʼя чоловіка не розголошують.

«На нашу думку, розгляд справи ускладнився б, якби міністерство публічно обговорювало свої дії. У світлі цього ми не бачимо причин підтверджувати будь-які імена», — наголосили в МЗС Швеції.

  • На початку травня в Ірані стратили іранця зі шведським громадянством Хабіба Чааба. Його звинуватили в керівництві Арабським рухом боротьби за визволення Ахваза (Харакат аль-Нідал), який в Ірані вважають терористичним.
  • У травні 2023 року в Ірані страт через повішення було найбільше з 2015 року — щонайменше 142. Організація Amnesty International стверджує, що в Ірані щороку страчують більше людей, ніж у будь-якій іншій країні, крім Китаю.