Зеленський заперечив причетність України до аварії літака Пригожина

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна непричетна до авіакатастрофи літака, у якій загинув власник «ПВК Вагнера» Євгеній Пригожин, передає Інтерфакс-Україна.

«Усі розуміють, хто має відношення [до цього]», — сказав Зеленський.

За його словами, коли Україна зверталася до країн світу щодо літаків, то вона не це мала на увазі.

«Ми мали на увазі зовсім інше, ми хотіли підтримки, хоча, напевно, це теж в якомусь сенсі слова допоможе», — додав він.

Потім на пресконференції із премʼєр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стьоре Зеленського знову попросили прокоментувати катастрофу літака Євгенія Пригожина. Спочатку президент сказав, що його вже вдруге про це запитують, «наче він у нього на похоронах», а потім відповів: «Нам стільки смертей приніс уряд російської федерації, включно з Пригожиним та його найманцями, що я нічого гарного про цих людей не можу сказати. Чи суд у Гаазі, чи Божий суд. Але у росії є альтернатива — президент путін. Таке рішення, нема що коментувати».

Президент додав, що від «вагнерівців» залишилось 20 тисяч неконтрольованих людей: «Треба подумати, для якої з країн це страшніше: для України, Польщі, Білорусі, а може для росії — ніхто не знає. Це буде спільний виклик».

  • 22 серпня у Тверській області розбився літак, що летів із Москви в Петербург. Загинули 10 людей — 7 пасажирів і троє членів екіпажу. Що саме сталося з літаком — невідомо. Майже одразу після інциденту Росавіація повідомила, що на борту був Євгеній Пригожин. Канали, повʼязані з «ПВК Вагнера», писали, що літак збили. Слідчий комітет почав розслідування катастрофи за фактом порушення правил безпеки польотів. Пригожин летів із Малі до Москви літаками Іл із дозаправкою в Дамаску і лише в Москві пересів на свій літак. Інформацію про загибель Пригожина підтвердило Федеральне агентство повітряного транспорту (Росавіація).