Китай візьме участь у засіданні щодо мирного плану для України, яке буде в Саудівській Аравії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Китай візьме участь у засіданні щодо мирного плану України, яке буде в Саудівській Аравії.

Про це 4 серпня повідомило Міністерство закордонних справ Китаю.

Пекін представлятиме спецпредставник у справах Євразії Лі Хуей, який у травні приїжджав до України.

Getty Images / «Бабель»

«Китай готовий працювати з міжнародною спільнотою, щоб далі відігравати конструктивну роль у сприянні політичному врегулюванню кризи в Україні», — заявили в китайському МЗС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав візит представника Китаю на це засідання «суперпроривом». «Саудівська Аравія залучила Китай, і це історична перемога», — додав міністр.

  • У Саудівській Аравії, у місті Джидда на 5—6 серпня заплановане засідання між Заходом, Україною та ключовими країнами, що розвиваються. Серед учасників — 30 країн: прибудуть посадовці Індонезії, Єгипту, Мексики, Бразилії, Чилі, Замбії та інших країн. Британія, ПАР, Польща та ЄС підтвердили свою участь. Зустріч потрібна для того, щоб Захід міг заручитися підтримкою великих країн, багато з яких дотримуються нейтралітету щодо війни росії проти України. Зокрема, ця зустріч повинна переконати Китай долучитися до зусиль щодо закінчення війни.
  • Офіс президента України заявляв, що зустріч буде щодо мирного плану Володимира Зеленського. Він, зокрема, передбачає, що будь-які переговори з рф можуть розпочатися лише після повернення всіх окупованих земель.