Financial Times: США уклали з Болгарією і Південною Кореєю угоду про поставки Україні 155-мм боєприпасів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

США прагнуть збільшити постачання критично важливих 155-мм боєприпасів для України, щоб підтримати контрнаступ. Для цього Штати вже уклали угоди з Болгарією та Південною Кореєю на поставки снарядів в Україну і ведуть переговори про це з Японією.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на чиновників.

Зусилля зосереджені на доставці більшої кількості снарядів калібру 155 мм, що використовуються в гаубицях, які Україна розміщує вздовж лінії фронту. Зусилля включають поставки від міжнародних союзників у короткостроковій перспективі та плани щодо збільшення виробництва до США в наступні два роки.

За словами американських чиновників, зараз Україна робить до 8 тисяч артилерійських пострілів на день, що набагато більше, ніж США.

Чиновники заявили, що адміністрація Байдена вже кілька місяців знала, що через високу швидкість горіння боєприпасів в Україні почнуться перебої з поставками, і з початком контрнаступу активізувала зусилля щодо доставки снарядів на лінію фронту.

Армія США також будує більше виробничих ліній, зокрема переобладнує підприємство в Онтаріо (Канада) і зводить нову збірну лінію в Техасі. Армійські офіційні особи заявили, що вони можуть також створити нові обʼєкти для завантаження, збирання та пакування 155-мм снарядів в Арканзасі, Айові та Канзасі.

Нестача запасів американських 155-мм снарядів для підтримки поточного наступу стала важливою причиною рішення президента Джо Байдена про постачвки касетних боєприпасів в Україну. За словами одного з американських посадовців, це рішення «допомогло забезпечити Україну необхідними боєприпасами та не допустити їх вичерпання».

  • 7 липня США офіційно оголосили про передачу Україні касетних боєприпасів (DPICM) в межах нового пакета військової допомоги на $800 мільйонів. Україна зобовʼязалася не використовувати ці боєприпаси на території рф, застосовувати їх тільки в місцях скупчення російських військових, вести суворий облік використання цієї зброї та локальних зон її застосування. Після звільнення ці території будуть пріоритетними для розмінування.