Сили оборони посилили захист українських портів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Сили оборони вжили заходів для захисту портової інфраструктури та забезпечення максимально ефективної роботи ППО на півдні.

Про це в етері телемарафону повідомила начальниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

«Сподіваємося, що вжиті заходи будуть досить ефективні. Але спостерігаючи, що ворог взяв певну паузу, можна зробити висновок, що він готується до наступних атак, можливо, за новою тактикою», — зазначила Гуменюк.

За її словами, корабельні угруповання у звʼязку зі штормом скорочено фактично вдвічі.

«Наразі в Чорному морі шість одиниць, в Азовському одна. Збирають дані про надводну обстановку. Ракетоносії в пунктах базування, на бойовому чергуванні вони не спостерігаються. Також продовжують курсувати великі десантні кораблі вздовж поромної переправи», — уточнила речниця.

Також Гуменюк прокоментувала погрози російських військових цивільним суднам.

«На цивільні екіпажі здійснюється психологічний тиск, тому що велика кількість кораблів у Чорному морі, звісно, їх бентежить. Знаючи про те, що росіяни здатні вдаватися до будь-яких безпрецедентних дій, судновласники намагаються обходити ті райони, де можливі ось такі зіткнення, навіть на інформаційному рівні. Фактично в Чорному морі оголошено, що відкритістю українських портів керує наразі росія», — сказала вона.

  • 17 липня Кремль заявив, що виходить із «зернової угоди». Уже 19 липня російські війська провели ракетну і дронову атаку на портову інфраструктуру Одеси, поціливши в зерновий та олійний термінали. Майже тиждень порти були під вогнем.
  • Після завершення Чорноморської зернової ініціативи Україні доведеться майже повністю покладатися на дорогі маршрути через Європейський Союз. Україна просила ЄС допомогти покрити додаткові витрати, однак вільних грошей Євросоюз зараз не має. Тим часом Україна вимушена експортувати агропродукцію суходолом і річковим транспортом після того, як росія вийшла з «зернової угоди» й почала обстрілювати українські порти, заблокувавши морський експорт.