На австралійському пляжі знайшли невідомі уламки. Імовірно, вони впали з космосу

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Австралійське космічне агентство досліджує невідомі уламки, знайдені на пляжі. Імовірно, це фрагмент ракети.

Про це пише Space.

«Наразі ми робимо запити щодо цього обʼєкта, розташованого на пляжі біля затоки Джуріен у Західній Австралії. Обʼєкт міг бути фрагментом іноземної космічної ракети-носія, і ми підтримуємо звʼязок із глобальними партнерами, які можуть надати більше інформації», — йдеться у повідомленні космічного агентства Австралії.

Rachel Griffiths

Тим часом користувачі Twitter припускають, що цей обʼєкт може бути третім ступенем ракети LVM3, яка 14 липня запустила на Місяць індійську місію Chandrayaan-3. Її зліт було видно з Австралії. Інші люди стверджують, що шматок сміття може бути третім ступенем іншої індійської ракети, ракети-носія Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV).

Конвенція ООН 1972 року встановлює відповідальність, якщо космічне сміття завдає шкоди при поверненні на Землю. Її використовували лише один раз в історії космосу, коли ядерний супутник Радянського Союзу, відомий як «Космос 954», впав у канадській Арктиці у 1978 році.

Зрештою Канада та Радянський Союз домовилися про витрати на очищення у розмірі 3 мільйонів канадських доларів, що приблизно еквівалентно $10 мільйонам у цінах 2023 року.