Командири захисників Маріуполя повертаються з Туреччини до України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський повідомив, що з Туреччини додому повертаються командири захисників Маріуполя — Денис Прокопенко (командир «Азову»), Святослав Паламар (заступник командира «Азову»), Сергій Волинський (командир 36 бригади морської піхоти), Олег Хоменко (старший офіцер «Азову») та Денис Шлега (командир 12 бригади Нацгвардії).

Командири «Азову» повернуться до України разом із Зеленським після його візиту до Стамбулу.

Президент у Туреччині зустрічався із Вселенським Патріархом Варфоломієм — вони обговорили «формулу миру» та повернення українських дітей, яких депортували росіяни. Він також провів зустріч із Реджепом Ердоганом.

Лідери країн обговорили спільні проєкти, співпрацю у військово-промисловому комплексі, зокрема розвиток виробництва безпілотників, а також уклали низку домовленостей. Зеленський запросив Туреччину приєднатися до відбудови України.

Лідери також обговорювали майбутній саміт НАТО у Вільнюсі та «зернову угоду», термін дії якої спливає 17 липня. Ердоган хоче, щоб угода діяла ще два роки. У МЗС росії 4 липня казали, що «не бачать підстав» для її продовження.

  • 20 травня 2022 року весь гарнізон, блокований на «Азовсталі», разом із командирами був евакуйований на територію окупованої частини Донецької області. 21 вересня 2022 року відбувся обмін полоненими, під час якого Прокопенко, Паламар, Волинський, Шлега і Хоменко були інтерновані до Туреччини. За умовами домовленостей із президентом Ердоганом вони мали залишатися на турецькій території до кінця війни.
  • Керівники українських спецслужб пізніше розповіли, що з обміном була затримка на майже 8 годин, але зрештою він відбувався одночасно в чотирьох країнах — Україні (на кордоні з рф у Чернігівській області), у Польщі (один з етапів), Туреччині та Саудівській Аравії. Російська влада передала саудитам 10 полонених іноземців, які воювали за Україну і були засуджені окупантами до страти.