Польща готова якнайшвидше долучитися до програми ядерного обміну серед країн НАТО — через ядерну зброю в Білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Польща готова якнайшвидше долучитися до програми ядерного обміну серед країн НАТО на тлі того, що росія збирається розмістити ядерну зброю в Білорусі.

Про це премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив 30 липня після саміту ЄС.

«У звʼязку з тим, що росія має намір розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю, ми просимо весь блок НАТО взяти участь у програмі Nuclear Sharing», — заявив Матеуш Моравецький.

Він підтвердив, що Варшава зацікавлена в участі у програмі. Остаточне рішення залежатиме від партнерів зі США та НАТО.

«Ми заявляємо про нашу готовність діяти швидко щодо цього. Ми не хочемо сидіти склавши руки, поки путін нагнітає всілякі погрози», — додав Моравецький.

Nuclear Sharing — це програма НАТО, яка є частиною ядерного стримування. Вона надає ядерні боєголовки державам-членам, які не мають власної ядерної зброї. З листопада 2009 року в рамках програми Nuclear Sharing американська ядерна зброя є в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

  • 25 травня міністри оборони Білорусі й росії Віктор Хренін і Сергій Шойгу підписали документи про розміщення нестратегічної ядерної зброї на білоруській території. Отже, росія розмістить тактичну ядерну зброю у спеціальному сховищі в Білорусі й тільки вона зможе її контролювати.
  • 14 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю. І запевняв, що деякі зразки начебто втричі потужніші за атомні бомби, які США скинули на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.
  • 20 червня очільник української розвідки Кирило Буданов заявив, що в Білорусі поки ще триває підготовка до розміщення російської тактичної ядерної зброї, боєголовки ще не перевозили.