Лукашенко заявив, що Білорусь почала отримувати російську тактичну ядерну зброю

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю. Деякі зразки, за його словами, втричі потужніші за атомні бомби, які США скинули на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.

Про це пише Reuters.

«У нас є ракети і бомби, які ми отримали з росії», — сказав Лукашенко в інтервʼю російському пропагандистському каналу «Россия-1».

Він також зазначив, що у Білорусі є численні ядерні сховища, які залишилися з радянських часів, і вона відновила пʼять-шість з них. За словами Лукашенка, він не просто просив у російського диктатора путіна зброю, а «вимагав» її.

«Ми завжди були мішенню. Вони [Захід] хочуть нас розірвати на шматки з 2020 року. Ніхто досі не воював проти ядерної країни, країни, яка має ядерну зброю», — сказав він.

  • 25 травня міністри оборони Білорусі й росії Віктор Хренін та Сергій Шойгу підписали документи про розміщення нестратегічної ядерної зброї на білоруській території. Таким чином росія розмістить тактичну ядерну зброю в спеціальному сховищі в Білорусі й тільки вона зможе її контролювати. За словами Хреніна, угода — це «дієва відповідь на агресивну політику недружніх нам країн».
  • Путін тоді заявив, що Лукашенко давно порушує питання про розміщення в Білорусі російської тактичної ядерної зброї. Путін каже, що США давно розмістили таку зброю в низці країн, тому в проханні Білорусі «немає нічого незвичайного».
  • 29 травня Лукашенко порадив охочим отримати ядерну зброю вступати до Союзної держави росії та Білорусі.
  • 9 червня путін заявив, що розміщати російську ядерну зброю в Білорусі почнуть відразу ж після того, як 7—8 липня завершать підготовку споруд для неї.