СБУ від початку війни повідомила про підозру понад 200 людям, які поширювали інформацію про роботу Сил оборони

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Від початку повномасштабного вторгнення росії правоохоронці повідомили про підозру понад 200 особам, які поширювали інформацію про Сили оборони України.

«Фактично ці особи допомагали ворогу готувати, здійснювати й корегувати повітряні удари по нашій території, зокрема з використанням крилатих ракет і дронів-камікадзе», — ідеться в повідомленні.

Підозри 190 людям оголосили за несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення зброї, ЗСУ чи інших військових формувань. Їм загрожує до 12 років увʼязнення.

У більшості випадків громадяни цілеспрямовано передавали окупантам інформацію про місця базування й переміщення підрозділів Сил оборони.

Передусім ворога цікавили координати пунктів тимчасової дислокації, маршрутів руху і фортифікаційних споруд українських захисників. Також росіяни намагалися виявити вогневі позиції української артилерії та систем ППО.

«Наприкінці травня цього року співробітники СБУ затримали в Донецькій області інформатора Головного управління Генштабу ЗС рф. Фігурант намагався приховано зафіксувати рух українських військових колон, які переправлялися через річку Сіверський Донець у напрямку Бахмуту», — ідеться в повідомленні.

Також СБУ встановила особи шістьох жителів Києва, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої повітряної атаки в ніч проти 16 травня.

Чотирьом фігурантам уже повідомили про підозру, дві справи скерували до суду.