WSJ: Китай планує відкрити військовий тренувальний табір на Кубі

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Китай і Куба ведуть переговори про відкриття нового спільного військового тренувального центру на Кубі. Вашингтон занепокоєний, що це може призвести до розміщення китайських військ та в подальшому розвідувальних операцій за сто миль від узбережжя Флориди.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal із посиланням на чинних і колишніх співробітників американської адміністрації.

Переговори про відкриття нової військової бази на північному узбережжі Куби просуваються, але ще не завершені. Адміністрація Байдена паралельно веде перемовини з Кубою, щоб запобігти угоді.

Як зазначає WSJ, наростання занепокоєння у Вашингтоні з приводу китайських амбіцій у карибському регіоні та Латинській Америці відбувається на тлі спроб Білого дому розрядити напруженість у відносинах із Пекіном через торговельні конфлікти й американську підтримку Тайваню, який Китай вважає своєю бунтівною провінцією.

Візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Пекіну, вочевидь, дав змогу дещо розрядити ситуацію, але держсеку так і не вдалося домовитися з Китаєм про відновлення комунікацій між військовими двох країн з метою уникнення непорозумінь.

  • 8 червня стало відомо, що Китай домовився з Кубою розмістити на острові свою базу для шпигунства за США. Базу розмістять всього за 160 км від Флориди, де розташовано безліч військових об’єктів. Це дозволить стежити за переміщенням американських кораблів. Також китайці зможуть вести радіоелектронну розвідку, тобто перехоплювати електронні повідомлення та прослуховувати дзвінки.
  • Утім Китай це заперечує .