Генсек ООН підтримав створення міжнародного органа спостереження за ШІ на зразок МАГАТЕ

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Генеральний секретар Організації Обʼєданих Націй Антоніу Гутерреш підтримав ідею створення міжнародного органа зі спостереження за технологіями штучного інтелекту на зразок Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це пише Reuters.

«Дзвіночки тривоги щодо останньої форми штучного інтелекту — генеративного ШІ — приголомшливі. І вони найгучніше [звучать] від розробників, які його створили. Ми повинні сприймати ці попередження серйозно», — сказав Гутерреш журналістам.

За його словами, до кінця року почнуться роботи над консультативним органом високого рівня з питань штучного інтелекту, який регулярно переглядатиме механізми управління ШІ і даватиме відповідні рекомендації щодо прав людини, верховенства права та загального блага для людства.

«Я прихильний до ідеї, що ми могли б мати агентство штучного інтелекту... на основі того, чим є сьогодні Міжнародне агентство з атомної енергії», — зазначив Гутерреш.

Він також сказав, що така модель може бути «дуже цікавою», але зазначив, що «її можуть створити лише країни-члени, а не Секретаріат ООН». До МАГАТЕ, яке створили в 1957 році, входять 176 держав.

Компанія-розробник ChatGPT OpenAI у травні заявила, що такий орган, як МАГАТЕ, зможе накладати обмеження на розгортання ШІ, перевіряти дотримання стандартів безпеки та відстежувати використання обчислювальної потужності.

Британський премʼєр-міністр Ріші Сунак також підтримав цю ідею. Він хоче, щоб Велика Британія стала базою для глобального регулювання безпеки ШІ. Пізніше цього року у Сполученому Королівстві має відбутися саміт. Там обговорять, як скоординовані дії міжнародної спільноти можуть подолати ризики штучного інтелекту.

Гутерреш заявив, що підтримує план проведення саміту у Великій Британії, але зазначив, що цьому має передувати «серйозна робота». Він планує найближчими днями призначити науково-консультативну раду, до якої увійдуть експерти зі штучного інтелекту та головні науковці ООН.