ООН заявила, що росія досі не надала доступу до окупованих територій Херсонщини

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Росія досі не надала Організації Обʼєднаних Націй доступу до окупованих територій Херсонщини для надання допомоги постраждалим від підриву Каховської ГЕС.

Про це заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс, цитує Associated Press.

Він розповів, що в середу, 7 червня, зустрівся з послом росії в ООН Василем Небензею, щоб попросити російську владу «надати доступ нашим командам в Україні, щоб вони могли перетнути лінію фронту та надати допомогу, надати підтримку українцям у цих районах». Однак росія дозволу поки що не надала.

Загалом ООН уже вдалося дістатися до 30 тисяч потерпілих на правому — неокупованому — березі Дніпра, щоб допомогти їм.

Гріффітс сказав, що через широкомасштабні наслідки «майже неминуче», що Організація Обʼєднаних Націй звернеться зі спеціальним закликом до збільшення коштів на допомогу Україні, щоб впоратися з «абсолютно новим порядком наслідків прориву греблі».

8 червня Організація Обʼєднаних Націй заявила, що сформує в Запоріжжі та Херсоні групи, які вирушать на окуповані території, що постраждали через підрив Каховської ГЕС. Підрозділи ООН вирушать й до тимчасово окупованих територій, щойно росія надасть доступ і гарантії безпеки.

  • 10 червня президент України Володимир Зеленський розкритикував міжнародні організації: «Коли міжнародні організації, що повинні захищати життя у глобальному масштабі, навіть за тиждень не встигають сформувати й відправити рятувальну місію на окуповану територію, коли деякі світові субʼєкти не наважуються вийти навіть із чіткими та сильними заявами, які б засуджували цей черговий російський злочин війни, терористи просто підживлюються цією слабкістю світу, цією байдужістю — вона їх заохочує». В інтервʼю німецькій газеті Bild Зеленський заявляв, що міжнародні організації не їдуть на постраждалі території, «адже це не їхній мандат».