Швейцарський концерн може поставити танки Leopard Україні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Швейцарська компанія Ruag, що спеціалізується на оборонній промисловості, хоче продати Україні 96 танків Leopard 1. Про це прессекретар компанії повідомила у коментарі громадському радіо SRF.

Йдеться про старі танки, які купили в Італії в 2016 році і не використовували. Тоді танки купили для перепродажу або запасних частин. Вони й досі в Італії. Зараз вони не готові до бою і потребують ремонту. Їх хоче купити німецький концерн Rheinmetall. Надалі машини можуть передати Україні.

Державний секретаріат економічних питань (Seco) підтвердив, що отримав запит на експорт, але не надав додаткової інформації.

Міністр оборони Віола Амхерд заявила в парламенті в середині березня, що Seco відхилив попередню вимогу Ruag про перепродаж танків, пославшись на нейтралітет країни. Проте, Амхерд також раніше натякала, що тільки-но власні військові потреби Швейцарії будуть задоволені, може зʼявитися «певна кількість танків, які нам не знадобляться і які ми можемо надати [європейським партнерам], якщо парламент оголосить їх виведеними з експлуатації».

  • 24 травня 2023 року стало відомо, що Швейцарія виведе з експлуатації 25 танків Leopard 2, їх продадуть назад німецькому виробнику Rheinmetall. Перед цим Німеччина звернулася до Швейцарії з проханням продати їй частину своїх законсервованих танків Leopard 2. Це може дозволити Берліну та іншим союзникам збільшити військову допомогу Україні. Чехія також подала заявку Швейцарії про закупівлю танків Leopard 2.