«Справа Фірташа»: Служба безпеки повідомила підозри ще двом керівникам облгазів

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Служба безпеки України повідомила про підозру головам правлінь «Івано-Франківськгаз» і «Сумигаз». Ці компанії, за даними слідства, підконтрольні підсанкційному олігарху Дмитру Фірташу.

Слідчі встановили, що посадовці причетні до розкрадання газу з газотранспортної системи України, через що їм інкримінували підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 ККУ.

За матеріалами СБУ іншим керівникам облгазів обрали запобіжні заходи — перебувати під вартою або внести заставу: для «Закарпатгаз» — 169 мільйонів гривень, «Хмельницькгаз» — 228 мільйонів гривень, «Вінницягаз» — 186 мільйонів гривень, «Львівгаз» — 155 мільйонів гривень та «Дніпропетровськгаз» — 160 мільйонів гривень.

  • Служба безпеки та Бюро економічної безпеки викрили схему привласнення державного газу на мільярди гривень, у якій діяли посадовці «облгазів Фірташа». Слідчі кажуть, що вони розкрадали гроші, які виділялися на закупівлю газу для обігріву будинків українців. Збитки бюджету оцінюють у 18 мільярдів гривень. Девʼятом фігурантам, зокрема Дмитру Фірташу, повідомили про підозру. Пʼятеро з них переховуються за кордоном.
  • Український олігарх Дмитро Фірташ володіє більшою частиною українських облгазів, підприємствами металургійного комплексу та іншими великими компаніями. Наразі він перебуває в Австрії.
  • 17 березня Бюро економічної безпеки та Служба безпеки України уже приходили з обшуками до 14 газорозподільних компаній, які повʼязують із олігархом Дмитром Фірташем.