До облгазів олігарха Дмитра Фірташа прийшли з обшуками

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Бюро економічної безпеки та Служба безпеки України прийшли з обшуками до 14 газорозподільних компаній, які повʼязують із олігархом Дмитром Фірташем.

Про це «Регіональна газова компанія» (РГК), до складу якої входять ці облгази, повідомила 17 березня.

Обшуки почалися зранку 17 березня за звинуваченням у нібито заволодінні державними коштами. «Регіональна газова компанія» називає ці обшуки тиском на співробітників підприємств критичної інфраструктури.

«На нашу думку, кримінальна справа, що стала приводом для обшуків, порушена лише з метою тиску на підприємства, які «Нафтогаз» в особі «Чорноморнафтогаз» намагається захопити в рейдерський спосіб», — додали в РГК.

Пізніше СБУ заявила, що викрила 16 облгазів на розкраданні державного блакитного палива на мільярди гривень. До організації схеми причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємствах у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях.

Схема полягала у тому, що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували його від них. Це завдало Україні збитків на майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році. Інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти «перераховувалися» підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь.

  • Регіональну газову компанію повʼязують з Дмитром Фірташем, проте офіційно він не є її бенефіціаром. Група обʼєднує 20 компаній в 16 областях країни, які розподіляють приблизно 70% всього газу в Україні. У травні Forbes писав, що понад половину операторів газорозподільних мереж (облгазів) у країні повертають у державну власність. Причина — майже 1,5 млрд грн несплати за користування державними газовими мережами. Ймовірно, новим господарем цих активів стане «Нафтогаз».