СБУ та БЕБ повідомили про підозру Дмитру Фірташу. Одна з його схем завдала збитків державі на 18 мільярдів гривень

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Олігарх Дмитро Фірташ отримав підозру від Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки.

Про це повідомили джерела «Бабеля» в правоохоронних органах.

За їхніми даними, за сім років одна зі злочинних схем «облгазів Фірташа» завдала збитків українському бюджету на 18 мільярдів гривень.

Пресслужба СБУ згодом опублікувала аудіозаписи розмов Дмитра Фірташа з керівником РГК Олексієм Тютюнником.

За матеріалами слідства, чиновники «облгазів Фірташа» розкрадали понад 70% коштів, що передбачалися на закупівлю газу. Фактично, йдеться про привласнення грошей українців, які оплачували комунальні послуги.

Схема полягала в тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, «купували» паливо в підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше за 30% від сплаченого обсягу газу.

Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, що було в державній власності — облгази відбирали «недоотримане» паливо із газотранспортної системи України.

При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на «відсутність коштів». За наявними даними, ці облгази сплатили державному оператору української ГТС у середньому 30% від загальної вартості відібраного газу.

У подальшому фігуранти виводили гроші в тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. Із року в рік вони нарощували завдані державі збитки.

Правоохоронці провели обшуки в офісах та в помешканнях організаторів схеми.

Фірташу, двом керівникам ТОВ «РГК», керівнику ТОВ «ЙЕ Енергія» і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 та ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

З них пʼятеро отримали підозри заочно, оскільки вони переховуються від правосуддя за кордоном. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

Водночас у Group DF заперечують будь-які звинувачення на адресу Фірташа і його компаній. Там вважають обшуки та кримінальні справи частиною корупційного тиску на бізнес.

«Група заявляє про безпідставність та неспроможність висунутих звинувачень, оприлюднених сьогодні у матеріалах СБУ. Адвокати Групи та акціонера відстоюватимуть інтереси бізнесів, персоналу та акціонера в українських та міжнародних судах та доведуть свою правоту», — зазначили там.

  • Український олігарх Дмитро Фірташ володіє більшою частиною українських облгазів, підприємствами металургійного комплексу та іншими великими компаніями. Наразі він перебуває в Австрії.
  • 17 березня Бюро економічної безпеки та Служба безпеки України уже приходили з обшуками до 14 газорозподільних компаній, які повʼязують із олігархом Дмитром Фірташем.