Reuters: Україна може дозволити експорт російського аміаку за однієї умови

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Київ може дозволити транзит російського аміаку через Україну за умови розширення «зернової угоди» — до неї мають додати більше українських портів і ширший спектр товарів.

Про це пише агентство Reuters із посиланням на анонімні джерела в українському уряді.

Росія наполягає на відновленні поставок аміаку по трубопроводу з російського Тольяті до чорноморського порту «Південний», який розрахований на перекачування до 2,5 мільйона тонн аміаку на рік. Організація Обʼєднаних Націй підтримує відновлення поставок аміаку через трубопровід. В ООН вважають, що це має допомогти глобальній продовольчій безпеці.

«Зернову угоду» 17 травня продовжили ще на два місяці. Співрозмовник Reuters зазначив, що в її тексті не згадується аміакопровід «Тольяті-Одеса» і транзит. Для цього буде потрібна додаткова угода, й Україна висуватиме певні вимоги.

«Ми говоримо наступне: якщо вона [угода] включає аміакопровід, то Україна має отримати додаткові речі, які будуть служити нашим національним інтересам. Тобто розширення географії угоди та переліку товарів [для експорту коридором]. Тоді це могло б служити інтересам нашої країни», — зазначило джерело. Які додаткові товари Україна хотіла б включити — не уточнили.

  • До початку війни в Україні росія експортувала 4,4 мільйона тонн аміаку на рік — це 20% світової торгівлі морським транспортом.
  • Організація Обʼєднаних Націй пропонувала відновити експорт російського аміаку трубопроводом до українського кордону, де його має купити американський товарний трейдер Trammo.
  • 16 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримає відновлення експорту російського аміаку через Україну, якщо Москва поверне Києву українських військовополонених. «Я проти поставок аміаку з рф через нашу територію. Я б робив це тільки в обмін на наших полонених. Це я пропонував ООН», — сказав президент.
  • За даними Reuters, у листопаді минулого року представники росії та України зустрічалися в Обʼєднаних Арабських Еміратах, щоб обговорити можливість обміну військовополоненими та відновлення експорту російського аміаку через український трубопровід.