CNN: Росія під час атаки на Київ пошкодила Patriot — але не знищила його

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Під час нічної атаки на Київ 16 травня росія пошкодила систему протиповітряної оборони Patriot, але не знищила її.

Про це телеканалу CNN повідомив офіційний представник США.

За словами урядовця, США досі оцінюють збитки, щоб визначити, чи потрібно повністю згорнути систему, чи її просто відремонтують на місці.\

У Білому домі поки що не підтверджують інформацію про можливе пошкодження системи Patriot в Україні. Але там наголосили, що якщо це справді сталося, то США допоможуть її полагодити.

Україна зараз має дві системи ППО Patriot. Одна від США, друга від Німеччини спільно з Нідерландами. Яка саме пошкоджена — невідомо.

Про «ураження» Patriot повідомляло російське Міністерство оборони, у Повітряних силах України відмовилися коментувати інформацію російського відомства.

  • Уночі 16 травня росія атакувала Україну. Протиповітряна оборона збила 6 балістичних ракет «Кинджал», 9 крилатих ракет «Калібр» та 10 ракет наземного базування (С-400 або «Іскандер»).
  • У ніч на 4 травня, під час чергової атаки на Київ, росія теж цілилась у Patriot. Американські посадовці вважають, що росіяни вловили сигнали від Patriot, що дозволило їм запустити на нього «Кинджал». Тоді атаку вдалось відбити.