Грузія дозволила другій авіакомпанії рейси до росії. У ЄС та Україні незадоволені

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Грузія дозволила авіакомпанії Georgian Airways виконувати рейси до росії. Це друга компанія, яка отримала такий дозвіл.

Про це Агентство цивільної авіації Грузії оголосило 16 травня.

Рейси будуть із 20 травня в напрямку Москва — Тбілсі сім разів на тиждень.

У Європейському Союзі незадоволені цим рішенням. Речник Служби зовнішніх звʼязків Єврокомісії Пітер Стано заявив: «Ми шкодуємо, що Грузія вирішила відновити польоти в напрямку росії. [...] Нещодавнє рішення грузинської влади [відновити сполучення з рф] викликає занепокоєння і питання щодо європейського шляху Грузії та виконання угод щодо зовнішньої політики, включених до Угоди про асоціацію».

На рішення поновити сполучення з росією відреагував і голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

«Історія завжди памʼятає тих, хто робив вигляд, що не помічає геноцид, нацизм та його авторів. І ця історична памʼять навряд чи комусь подобається. Грузія дозволила ще одній авіакомпанії виконувати прямі авіарейси до росії. Georgian Airways, а раніше «Азімуту». Грузинський народ постійно демонструє солідарність з Україною. У нас спільний ворог, який з 1990-х років, а потім 2008-го вбивав грузинів, а з 2014 він вбиває українців. Для наших народів цей ворог екзистенційний. [...] Можливо, комусь здається, що їх це не стосується. І взаємодія з терористами та вбивцями — це нормально. Хибна позиція, історія все розставить по своїх місцях, люди обовʼязково теж це зроблять», — написав Єрмак.

Авіасполучення між росією та Грузією зупинили влітку 2019 року з ініціативи рф. Причиною став скандал довкола участі російської делегації в сесії Міжпарламентської асамблеї православʼя, що відбулася у Грузії в червні. Тоді російський депутат, член Комуністичної партії Сергій Гаврилов відкрив сесію асамблеї, сидячи у кріслі спікера парламенту Грузії. Депутати блокували трибуну і фактично зірвали захід. Опозиціонери заявили, що влада Грузії вчинила акт зради, оскільки впустила до країни та надала почесне місце в парламенті політику, який підтримує незалежність Південної Осетії та брав участь у війні проти грузинів в Абхазії в 1993 році.