СБУ повідомила про підозру підсанкційному олігарху Павлу Фуксу. Той відреагував

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Служба безпеки України повідомила про підозру підсанкційному олігарху Павлу Фуксу. Його звинувачують у масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами та систематичному ухиленні від сплати податків.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Слідство встановило, що з 2018 року Фукс незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 мільярдів гривень.

Холдинг Фукса підшуковував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках. Ділки за безцінь викуповували у банківських установ «кредитні зобовʼязання» цих компаній, що давало змогу втручатися в їхню діяльність. Потім активи українських заводів та інфраструктурних обʼєктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства.

Фукс та його спільники приховували джерела фінансування оборудок і реальних «замовників». Для цього вони використовували понад 100 повʼязаних комерційних структур.

Таким чином зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише одна з таких оборудок завдала державі збитків на майже 100 мільйонів гривень.

Фуксу і двом топменеджерам холдингу повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обовʼязкових платежів).

Правоохоронці заарештували корпоративні права та рахунки 101 компанії, права вимоги за понад 1 600 викупленими кредитами, понад 240 обʼєктів нерухомості та транспортних засобів учасників схеми. Частину заарештованих активів уже передали в управління Агентству з розшуку і управління незаконними активами (АРМА).

Фукс назвав заяву СБУ «безпідставною». Він вважає, що його підозра повʼязана виключно з «особистою економічною зацікавленістю окремих осіб у керівництві СБУ та інших структур». На думку олігарха, дії правоохоронців є наклепом.

«Особливо хочу звернути увагу на те, що СБУ заявила про повідомлення мені про підозру як громадянину України, чим водночас підтвердила відсутність у мене російського громадянства та знівелювала обґрунтування накладених на мене в червні 2021 року санкцій нібито через те, що я є громадянином рф», — зазначив Фукс.