СБУ повідомила Олегу Царьову та ще двом колишнім «регіоналам» про нові підозри

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Служба безпеки України повідомила про підозри колишнім народним депутатам Олегу Царьову, Дмитру Святашу та Ігорю Маркову. Їх підозрюють за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними слідства, Олег Царьов співпрацював із керівництвом Міноборони росії після 24 лютого 2022 року. Екснардеп надавав окупантам інформацію про наслідки повітряних ударів по Україні. Саме він передав росіянам дані про результати ракетного обстрілу Кременчуцького нафтопереробного заводу.

Цю інформацію Царьов отримав від іншого «регіонала» — Дмитра Святаша. Після 24 лютого 2022 року Святаш активно виступав на підтримку росіян, а Москва розглядала його як потенційного окупаційного главу Харківщини. Святаш теж розповідав окупантам про озброєння, час і напрямки руху підрозділів Сил оборони України в області. Розвіддані він отримував через власні «партійні» звʼязки в Харківській області.

Ще один підозрюваний — колишній «регіонал» Ігор Марков — регулярно виправдовував війну росії проти України. Він неодноразово виступав в ефірах центральних російських телеканалів.

СБУ додатково кваліфікувала злочини Маркова за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Наразі всі троє підозрюваних переховуються в росії.

  • Раніше Служба безпеки вже повідомляла всім трьом про підозру у вчиненні інших злочинів проти державної безпеки України. Зокрема, Царьова визнали винним у публічних закликах до сепаратизму (ч. 2 ст. 110 ККУ) і насильницької зміни та повалення конституційного ладу (ч. 3 ст. 109 ККУ) за його дії у 2014 році. У вересні 2022 року Царьов отримав нову кримінальну справу за спробу «дійти до Києва» з окупантами. А 6 березня набув чинності вирок суду — Царьову дали 12 років вʼязниці.