Євродепутати підтримали приєднання Євросоюзу до Стамбульської конвенції

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Депутати Європейського парламенту проголосували за приєднання Європейського Союзу до Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок та боротьбу з ним, або ж Стамбульської конвенції. Тепер Рада ЄС має завершити процес.

Про це пише пресслужба Європарламенту.

Якщо ЄС остаточно приєднається до конвенції, то держави-члени все одно муситимуть самостійно ратифікувати її. Поки що цього не зробили Болгарія, Латвія, Литва, Словаччина, Угорщина і Чехія.

Євросоюз підписав Стамбульську конвенцію у 2017 році, але тоді деякі країни заявили, що ратифікувати документ на рівні блоку можна лише за одноголосної згоди. Суд ЄС заперечив цю заяву, уточнюючи, що союз може приєднатися до конвенції в питаннях надання притулку, судової співпраці у кримінальних справах та зобовʼязань інституцій та органів держуправління.

  • У Конвенції йдеться про два види насильства: проти жінок і домашнє. Перше включає будь-яке фізичне, психологічне, економічне чи сексуальне насильство, переслідування чи домагання, зокрема на роботі. Домашнє насильство — це все, що відбувається між партнерами чи членами однієї родини без чиєїсь із них згоди (наприклад, примус до сексу, шлюбу, аборту, обрізання, стерилізації). Кривдники нестимуть кримінальну відповідальність за будь-який вид насильства. Покарання буде жорстокішим, якщо потерпілі є родичами чи партнерами або якщо свідком насильства стала дитина. Стамбульська конвенція — це перший міжнародний документ, який юридично визначає насильство стосовно жінок і встановлює заходи запобігання насильству, покарання кривдників і підтримки жертв.
  • У липні 2022 року Україна завершила ратифікацію Стамбульської конвенції і стала 36-ю державою, яка це зробила.