Британський хакер визнав себе винним у масштабному зломі Twitter-акаунтів у 2020 році

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Громадянин Великої Британії Джозеф ОʼКоннор визнав себе винним у справі про найбільший злом акаунтів у Twitter у 2020 році — ідеться про 130 облікових записів, зокрема про сторінки Ілона Маска, Барака Обами і репера Каньє Веста.

Про це пише The Verge.

У 2020 році ОʼКоннор відомий під ніком PlugwalkJoe разом зі змовниками отримав доступ до адміністративних інструментів Twitter. У липні 2020 року зі зламаних акаунтів знаменітостей вони написали серію твітів із проханням перерахувати криптовалюту на конкретний біткоїн-гаманець, щоб отримати взамін подвійну суму грошей. Це дозволило зловмисникам заробити майже $120 тисяч.

Також PlugwalkJoe заволодів обліковим записом зірки TikTok Аддісон Рей. Тоді імʼя акаунта Рей у TikTok змінилося на joeandzak1, а в описі було написано plugwalkjoe zak n crippin.

За даними Міністерства юстиції США, у 2019 PlugwalkJoe з командою зазіхали на обліковий запис Белли Торн у Snapchat і погрожували оприлюднити приватні зображення. Торн публічно подякувала ФБР за арешт О’Коннора.

Окрему справу розглядають у Південному окрузі Нью-Йорка. Там ОʼКоннора та змовників звинувачують у неправомірному доступі до номеру телефону. Це призвело до крадіжки криптовалюти на суму $794 тисячі.

  • 15 липня 2021 року хакери зламали Twitter-акаунти засновників компаній Microsoft, Tesla й Apple, а також колишнього президента США Барака Обами, кандидата у президенти Джо Байдена та багато інших. Шахраї залишили в цих акаунтах схожі твіти із закликом надсилати біткоїни на певні гаманці та обіцяли повернути криптовалюту в подвійному розмірі.
  • Згідно з відкритими платформами перевірки біткоїн-гаманців, користувачі Twitter встигли перевести хакерам трохи понад $100 тисяч. Twitter тимчасово заблокувала зламані хакерами акаунти, а ФБР почало розслідування.
  • Через хакерську атаку Twitter тимчасово заблокувала всі акаунти, паролі до яких змінювалися або намагалися змінити протягом останніх 30 днів.
  • Лідером злочинного угруповання називали 18-річного Грема Кларка, якого 17 березня 2021 року засудили до трьох років вʼязниці з подальшим трирічним випробувальним терміном. Також йому заборонили користуватися компʼютером без дозволу влади. За порушення зобовʼязань йому загрожує до 10 років вʼязниці.
  • У липні 2021 року іспанська поліція заарештувала 22-річного громадянина Великої Британії Джозефа ОʼКоннора у справі про масштабний злом акаунтів у Twitter у 2020 році.