МОЗ розглядає можливість скасувати карантин в Україні. Про скасування взагалі всіх обмежень не йдеться

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя України розглядає можливість скасування карантину. Зараз проводять аудит усіх документів, які ухвалили і запровадили з 2020 року. Після цього аудиту МОЗ вийде з офіційною позицією і пояснить етапність скасування карантину.

Про це «Бабелю» 9 травня повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За три роки ухвалили понад 60 законів та понад 100 постанов. Зараз це необхідно гармонізувати, щоб усі необхідні норми працювали ефективно та не виникало юридичних неузгоджень.

Про скасування взагалі всіх обмежень не йдеться. Базові протиепідемічні та профілактичні норми продовжать свою дію. Це дозволить підприємцям, власникам закладів, керівникам установ мати загальне розуміння та перелік дій, які необхідно застосовувати, щоб мінімізувати ризик спалаху інфекцій. Переважна більшість таких норм матиме рекомендаційний характер.

Ігор Кузін зазначив, що коронавірус нікуди не зникне і стане сезонним, як грип та ГРВІ. Вимоги до його реєстрації та звітування спростять, а реагуватимуть на нього у кожній області або громаді у міру досягнення епідемічного порогу. Якщо будуть максимально допустимі рівні захворюваності, то карантин посилюватимуть (закриття шкіл, масковий режим тощо).

Також, попри майбутнє скасування карантину, можливість вакцинуватися від коронавірусу залишається. До кінця 2024 року підтверджені поставки вакцин від компаній Sinovac, Prizer та Johnson&Johnson. Обрати можна будь-який препарат, щеплення залишаються безкоштовними. Також буде доступна дитяча вакцина від Pfizer.

  • 5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя скасувала статус пандемії через коронавірус, статус діяв з 11 березня 2020 року. В Україні від коронавірусу померли 12 268 людей (із них 89 — діти), всього перехворіли понад 5,5 млн людей.