Косово та Сербія не змогли домовитися про зниження напруженості після місцевих виборів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Лідери Косова та Сербії не змогли домовитися про зниження напруженості після косовських місцевих виборів на півночі країни, де переважно проживає сербська меншина. Явка на тих виборах становила усього кілька відсотків.

Про це пише Reuters.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель на зустрічі лідерів висловив «серйозне занепокоєння ситуацією на півночі Косова» після виборів «з дуже низькою явкою». Він закликав сторони до компромісу і попередив, що будь-яка подальша ескалація може «підірвати» виконання угоди про нормалізацію відносин, яку підтримує ЄС.

Після того, як почалися сутички на півночі Косова, багато місцевих сербських депутатів, чиновників та поліцейських оголосили бойкот та подали у відставку. Влада Косова оголосила там дострокові місцеві вибори, на яких перемогли переважно косовари, а не серби. Але явка в цих регіонах, де переважно проживають серби, була всього кілька відсотків.

Президент Сербії Александар Вучич і премʼєр Косова Альбін Курті не змогли домовитися про рамки забезпечення більшої автономії для регіонів із сербською більшістю, що є умовою, яку серби поставили для участі в косовських інституціях.

Водночас обидві сторони пообіцяли працювати разом над пошуком місць поховань часів війни в Косові, щоб ідентифікувати останки тих, хто досі вважається зниклим безвісти під час конфлікту 1998—1999 років.

  • 18 березня Косово і Сербія погодили план нормалізації відносин. Ця угода зобовʼязує Косово негайно розпочати переговори про надання сербській громаді в Косові відповідного рівня самоврядування. Протягом 30 днів Белград і Приштина мають створити спільний моніторинговий комітет під головуванням ЄС. Сторони також погодилися терміново схвалити декларацію про зниклих безвісти. Зі свого боку ЄС протягом 150 днів організує донорську конференцію з інвестиційної та фінансової допомоги Косову та Сербії. Але поки сторони не виконають всіх положень угоди з нормалізації відносин, жодних виплат не буде.
  • 27 лютого в Брюсселі відбулася перша зустріч високого рівня в рамках діалогу Белград — Приштина. Темою зустрічі була європейська пропозиція щодо нормалізації відносин між Косовом та Сербією. Згідно з планом (ось він), сторони мають розвивати нормальні, добросусідські відносини одна з одною на основі рівноправності, а також взаємно визнати документи та національні символи, включно з паспортами, дипломами, номерними знаками та митними печатками. Однак тоді Вучич також заявив, що не підпише план для нормалізації відносин з Косовом — через пункти, що стосуються взаємного визнання та вступу Косова до ООН.