Іран стратив колишнього високопосадовця, який 10 років був британським шпигуном

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У січні Іран стратив колишнього заступника міністра оборони Аліреза Акбарі, який протягом десяти років шпигував на Велику Британію. Він мав доступ високого рівня до ядерної та оборонної таємниць країни.

Про це пише The New York Times.

Акбарі довгий час жив подвійним життям. Для громадськості він був релігійним фанатиком і політичним «яструбом», старшим військовим командиром Корпусу вартових ісламської революції та заступником міністра оборони, який пізніше переїхав до Лондону, пішов у приватний бізнес, але ніколи не втрачав довіри лідерів Ірану. Але в 2004 році він почав ділитися ядерними секретами Ірану з британською розвідкою.

У 2012 році Акбарі отримав британське громадянство, але Сполучене Королівство ніколи публічно не визнавало, що іранський чиновник шпигував для британців.

У квітні 2008 року Велика Британія отримала і передала Ізраїлю та західним країнам розвідувальні дані про обʼєкт «Фордо» — завод зі збагачення урану у підземному військовому комплексі поблизу Тегерану.

Завдяки супутниковим знімкам, західні спецслужби давно знали, що Іран будує певний обʼєкт у горах. Але вони вважали, що це військове сховище.

У вересні 2009 року на саміті «Великої сімки» у Піттсбурзі президент США Барак Обама разом із лідерами Великої Британії та Франції оголосили, що «Фордо» — завод зі збагачення ядерної зброї.

У 2019 влада Ірану дізналася від російської розвідки, що саме Акбарі розкрив існування таємної іранської програми під назвою «Фордо». Як росії стала відома ця інформація, наразі незрозуміло.

Розвідка Ірану затримала Акбарі та помістила в одиночну камеру в підземному ізоляторі, а потім відправила до вʼязниці Евін у Тегерані. У січні, трохи більше ніж через три роки після арешту, Акбарі повісили.

Велика Британія засудила страту Акбарі, ненадовго відкликала свого посла та запровадила нові санкції проти Ірану.

  • 10 квітня 2021 року на заводі в Ірані запустили нові центрифуги 164 IR-6 і 30 IR-5, які можуть швидше збагачувати уран. За запуском спостерігав президент Хасан Рухані. Він вкотре заявив, що ядерна програма Ірану має винятково мирну мету і не спрямована на створення зброї.
  • У листопаді 2022 року Рада Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), до якої входять 35 країн, ухвалила резолюцію, у якій зобовʼязала Іран співпрацювати з агентством у розслідуванні слідів урану, виявлених на трьох незаявлених обʼєктах.
  • У лютому 2023 року МАГАТЕ виявило в Ірані уран, збагачений до 84% — це лише на 6% менше, ніж необхідно для створення ядерної зброї. Заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль на слуханнях у Палаті представників заявив, що Іран може виготовити матеріал для однієї ядерної бомби приблизно за 12 днів.