СБУ оголосила про підозру колишньому очільнику охорони Януковича. Він допомагав своєму сину, який воював на окупованій Херсонщині

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Служба безпеки України оголосила про підозру Вʼячеславу Заневському — ексочільнику охорони президента-втікача Віктора Януковича. Його підозрюють у пособництві російським військам, за що загрожує до 12 років увʼязнення.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

За даними слідства, у липні 2022 року Заневський був за межами України, коли його син Ян — громадянин росії й російський військовий із позивним «Ладья» — попросив допомогти знайти військових ЗСУ, учасників АТО, українських патріотів і місцевих, які могли б їх видати, на тимчасово окупованих територіях Херсонщини й Миколаївщини.

Вʼячеслав Заневський, як ідеться в тексті підозри, погодився допомогти. Він передав дані тих, хто міг посприяти окупантам:

  • очільника окупаційної адміністрації Нової Каховки Володимира Леонтьєва;
  • керівника створеного росіянами «головного управління міністерства внутрішніх справ Херсонської області» Володимира Ліпандіна;
  • очільника окупаційної «державної служби безпеки в Херсонській області» Олексадра Якименка.

Також слідство встановило, що ексохоронець Януковича в грудні 2022 року очолював охорону російського губернатора Ульяновської області Олексія Руських, коли той приїхав на окуповані Донеччину та Луганщину. Вони побували, зокрема, у Маріуполі.