Україна евакуює своїх громадян із Судану

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Міністерство закордонних справ, посольство України в Єгипті та інші відомства проводять евакуацію українців із Судану.

Про це повідомив речник українського МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, уже є список з українських громадян, які хочуть виїхати із Судану. Зараз розробляють логістичні маршрути, щоб безпечно вивезти їх із зони бойових дій. МЗС і посольство підтримують звʼязок із міжнародними партнерами.

Українці в Судані можуть звернутися по допомогу до:

  • посольства України в Єгипті: +20 100 00 396 48 або на електронну пошту: [email protected];
  • почесного консульства України в Хартумі: +249 91 230 2520;
  • МЗС України: +380442381588 або на електронну пошту: [email protected].

Деталі евакуації поки що не розголошують.

  • 15 квітня в Судані відбулася спроба військового перевороту. Сили швидкого реагування (RSF) почали бої проти армії Судану в Хартумі та інших ключових містах. RSF виступає проти чинного уряду і каже, що прагне встановити у країні демократію.
  • У той же день стало відомо, що в міжнародному аеропорту Хартуму був пошкоджений один із двох літаків української авіакомпанії SkyUp. 36 співробітників перевезли в безпечне місце, проте МЗС не повідомляло про їх евакуацію.
  • Причиною цього загострення стало питання підпорядкування сил RSF загальному військовому керівництву Збройних сил. Армія Судану із 2021 року підпорядкована військовому уряду, а RSF — віцепрезиденту. За планом останні мали увійти до складу Збройних сил, але уряд генерала Абделя Фаттаха аль Бурхані не зміг домовитися з віцепрезидентом, генералом Мохамедом Хамданом «Хемети» Дагало.