Голова МЗС Сіярто під час партійного заходу виступив на тлі мапи «Великої Угорщини»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

На заході партії угорського премʼєра Орбана «Фідес» показали мапу «Великої Угорщини» з кордонами часів Першої світової війни. На тлі зображення виступив міністр закордонних справ Петер Сіярто.

На це звернув увагу депутат Європарламенту Влад Георге.

«Угорщина (держава-член [ЄС]) підриває суверенітет Румунії (інша держава-член [ЄС]). На прикріпленому фото ви можете побачити прапор «Великої Угорщини», який включає регіон, що належить Румунії!! Це огидно та обурливо!» — написав він.

«Велика Угорщина» — території колишнього королівства Угорщина до Першої світової війни. Зараз більшість цих територій входять до Австрії, Словаччини, Румунії, Хорватії, Сербії та України. Після Першої світової Угорщині залишили лише близько 30% територій з тих, які вона мала до початку війни.

  • У листопаді 2022 року угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан сфотографувався в шарфі із зображенням «Великої Угорщини». Після цього МЗС України викликав угорського посла, а МЗС України вимагало вибачень. Орбан заявив, що «футбол — поза політикою», а збірна Угорщини — це команда «всіх угорців, де б вони не жили».