Китай завершив військові навчання навколо Тайваню. Десятки кораблів та літаків відпрацьовували блокаду острова

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Китай оголосив про закінчення військових навчань біля Тайваню. Протягом трьох днів китайські літаки та кораблі імітували удари по стратегічних обʼєктах острова та відпрацьовували блокаду.

Про це пише Euronews.

Лише в неділю десятки китайських літаків перетнули так звану «серединну лінію» Тайванської протоки і входили в зону роботи ППО Тайваню.

«Не маючи наміру загострювати ситуацію, збройні сили Тайваню відстоюватимуть наш суверенітет і забезпечуватимуть нашу національну безпеку стриманим, раціональним та продуманим чином. Тим часом наші підрозділи ППО залишаються у стані підвищеної бойової готовності», — зазначили у Міноборони Тайваню.

Натомість у Китаї наголосили, що навчання спрямовані на «зміцнення миру», а також стали попередженням для Тайваню. Там підкреслюють, що мир у регіоні та незалежність Тайваню несумісні.

  • Правляча Комуністична партія Китаю розглядає Тайвань — острів із населенням 24 мільйони — як частину своєї території. Пекін пообіцяв «воззʼєднати» острів з материковою частиною Китаю. Напруга довкола Тайваню помітно зросла у 2022 році. Президент Байден заявив, що США захищатимуть Тайвань у разі нападу Китаю.
  • У січні 2023 року ЗМІ писали, що в уряді Тайваню прогнозують напад Китаю у 2027 році.