У Держспецзвʼязку розповіли, як росіяни розповсюджують заражені програми через торенти

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Російські спецслужби додають до зламаного програмного забезпечення шкідливий код і розповсюджують його через торенти.

Про це попереджають у Держспецзвʼязку.

Чимало українців, зокрема системні адміністратори деяких компаній, досі використовують неліцензійне програмне забезпечення з торентів. У Держспецзвʼязку наголошують, що це небезпечно. Якщо користувач завантажує та встановлює заражені вірусами файли на компʼютер, хакери отримують доступ до його вмісту і можуть довго залишатися непомітними.

Особливо небезпечно використовувати заражену операційну систему, адже в такому випадку зловмисники мають повний адміністративний доступ до компʼютера, на якому її встановили.

  • У листопаді 2022 року начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк повідомляв, що росія здійснює по 10 кібератак на стратегічні обʼєкти України щодня.
  • Деякі кібератаки росії на українську інфраструктуру можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини. Українські посадовці збирають докази кібератак, повʼязаних із військовими ударами рф, і діляться цією інформацією з Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.
  • Очільник Держспецзвʼязку Юрій Щиголь запропонував створити єдину глобальну організацію, яка б допомагала ділитися інформацією про загрози та готуватися до майбутніх атак.