СБУ: Щодня росія здійснює по 10 кібератак на стратегічні обʼєкти України

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Ракетні удари по енергетичних обʼєктах України росія супроводжує потужними кібератаками — по 10 щодня, щоб спричинити максимальний блекаут. Про це в інтервʼю виданню «Ліга» розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

«СБУ постійно блокує кібератаки на обʼєкти енергетики. Саме ця галузь, разом з інфраструктурою і логістикою — пріоритетні цілі для російських спецслужб. Останні обстріли ТЕЦ і ГЕС супроводжувалися кібератаками. В СБУ очікували на такий сценарій, тому жодна з них не була ефективною», — розповів Ілля Вітюк.

За його словами, у середньому рф здійснює понад 10 кібератак на Україну на добу. У найгіршому випадку за допомогою кібератаки росіяни можуть, наприклад, вимкнути електроенергію на деякий час, або якісь сервіси не будуть працювати протягом нетривалого періоду. Проте спецслужби працюють, щоб цього не сталося.

Із 24 лютого департамент кібербезпеки СБУ відбив понад 3,5 тисячі кібератак на державні органи влади та критичну інфраструктуру України.

  • Обʼєднана енергосистема України зазнала масованих ракетних атак 10, 11, 17, 22 жовтня та 2 листопада. Від обстрілів постраждало майже 40% енергетичної інфраструктури.
  • 8 листопада в «Укренерго» пообіцяли за кілька днів значно покращити ситуацію зі світлом, якщо не буде нових обстрілів.