Данія протягом весни передасть в Україну перші танки Leopard 1

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Виконувач обовʼязків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен очікує, що перші танки Leopard 1 вирушать в Україну протягом весни. Він побував на підприємстві Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), де ці машини готують до відправки.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони Данії.

Там також зазначили, що уряд розпочав співпрацю з Німеччиною та Нідерландами з метою передати Україні щонайменше 100 танків Leopard 1.

«Данія розпочала проєкт з модернізації великої кількості танків Leopard 1A5 спільно з Нідерландами та Німеччиною на початку лютого. Першим етапом проєкту є поставка танків для двох батальйонів — що еквівалентно приблизно 80 танкам — у найкоротший термін. Очікується, що перші танки будуть готові навесні і використовуватимуться для тренувань українських військових», — повідомили в данському оборонному відомстві.

У межах проєкту Україні запропонують навчання на танках, а також запасні частини та комплект боєприпасів.

  • Після згоди Німеччини, як країни-виробника, в січні стало відомо, що країни Європи готуються передати Україні 80 танків Leopard. Цього вистачить для формування двох танкових батальйонів.
  • 3 лютого уряд Німеччини схвалив плани німецького виробника зброї Rheinmetall продати Києву 88 старих танків Leopard 1. Згодом там також дали дозвіл іншій компанії на поставку 90 таких танків.