СБУ повідомила про підозру екскерівникам «Антонова», які перешкоджали підготовці оборони аеродрому в Гостомелі

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

СБУ повідомила про підозру екскерівникам «Антонова» за перешкоджання підготовці оборони аеродрому в Гостомелі.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення, у січні-лютому чиновники не допустили військових Національної гвардії України у Гостомельський аеропорт і не дали підготувати його для захисту.

Це призвело до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому, навколишніх населених пунктів і до знищення літака Ан-225 «Мрія».

Слідчі СБУ повідомили трьом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, яке призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків).

За інформацією джерел «Бабеля», мова йде про ексдиректора «Антонова» Сергія Бичкова, начальника безпеки Олександра Нетьосова та директора Михайла Харченка.

Бичкова і Нетьосова триматимуть під вартою. За даними джерел «Бабеля», Михайло Харченко виїхав з України і ймовірно зараз перебуває у тимчасово окупованому Криму. Його оголосили у розшук. Тривають заходи щодо притягнення Харченка до відповідальності.

Усім трьом фігурантам загрожує до 15 років увʼязнення.

  • Літак Ан-225 був знищений під час ворожих обстрілів у Гостомелі. 19 березня колишній капітан літака «Мрія» Дмитро Антонов розповів, що АН-225 можна було врятувати від ворожих обстрілів у Гостомелі, однак літак знищила безвідповідальність керівництва, в тому числі і Сергія Бичкова. Його не евакуювали, хоча була можливість. Уже 24 березня «Антонов» відкрив рахунок для збору коштів на відновлення «Мрії».
  • Служба безпеки України встановила, що посадовці держпідприємства «Антонов», попри застереження державних органів, не убезпечили літак Ан-225 «Мрія» від знищення під час вторгнення росії.
  • 29 березня «Укроборонпром» усунув з посади гендиректора державного підприємства «Антонов» Сергія Бичкова за підсумками службового розслідування після перевірки окремих фактів.