Семена Кривоноса призначили директором Національного антикорупційного бюро

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Кабінет міністрів одностайно ухвалив рішення про призначення Семена Кривоноса на посаду директора Національного антикорупційного бюро України.

Рішення уряд ухвалив на засіданні 6 березня.

Семен Кривонос у різні роки обіймав посади в Голосіївській районній державній адміністрації Києва, Обухівському міськрайонному управлінні юстиції, Головному управлінні юстиції в Київській області. Також він був першим заступником начальника Одеської митниці ДФС, виконувачем обовʼязків директора державного підприємства «Племінний завод «Плосківський», а з 2021 року очолював Державну інспекцію архітектури та містобудування України.

Досвіду роботи у правоохоронних органах Кривонос не має, однак стверджував, що для відповідей на нові виклики НАБУ знадобляться нестандартні рішення — і це зможе дати нова людина, яка прийде з-поза системи і не має досвіду роботи у правоохоронних органах.

Призначенню Кривоноса передував конкурс, за підсумками якого комісія, що, зокрема, складалась і з міжнародних партнерів, визначила трьох кандидатів на посаду директора НАБУ.

З Кривоносом були повʼязані дві справи про хабар у $120 тисяч — в одній він був викривачем корупції, в іншій — за версією слідства, вимагав хабар. Другу справу закрили, не довівши його провину.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль, реагуючи на призначення Кривоноса, заявив, що Україна виконала всі рекомендації Євросоюзу при отриманні статусу кандидата на вступ до ЄС.

«Тепер Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отриманні статусу кандидата. Це демонструє нашу цілеспрямованість вже цього року перейти до початку перемовин про вступ», — зазначив премʼєр.

Проте заява прем’єра неправдива. Україна не виконала пункт про законодавство щодо відбору суддів Конституційного суду згідно рекомендації Венеціанської комісії — вона рекомендує, щоб комісія з відбору суддів (Дорадча група експертів) складалася з чотирьох міжнародних експертів і трьох представників від України. Проте українські законодавці запропонували модель «три на три» — три міжнародних експерти і три представника від України.

  • Попередній директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник був призначений на цю посаду 16 квітня 2015 року указом пʼятого президента України Петра Порошенка. 16 квітня 2022 року термін його повноважень сплив, і НАБУ тимчасово очолював його перший заступник Гізо Углава.
  • Старт конкурсу на голову НАБУ блокувався до серпня 2022 року. У грудні Комісія з відбору завершила прийом документів від кандидатів (їх було 78), а вже 4 березня 2023 року оголосила трьох фіналістів, серед яких і був Семен Кривонос.