Франція до кінця наступного тижня передасть Україні колісні танки AMX-10RC

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Франція передасть Україні легкі танки AMX-10RC до кінця наступного тижня.

Про це заявив міністр оборони Себастьян Лекорню, пише BFMTV.

«Ця бронетехніка буде поставлена з кінця наступного тижня», — запевняє міністр, уточнивши, що навчання українських військових «ось-ось завершується». Лекорню не назвав кількість поставлених танків, пояснюючи це тим, що не хоче розголошувати «стратегічну інформацію».

Разом з тим, за словами міністра, постачання основних бойових танків Leclerc усе ще не стоїть на порядку денному. «Попри виняткові характеристики, танк Leclerc мав обмежений експортний успіх. Таким чином, продаж його в Україну не створить ефекту важеля для масових поставок», — пояснює Лекорню.

Також міністр зауважив, що Франція збільшить поставки самохідних артилерійських установок Cesar. «Щомісячне виробництво збільшиться вдвічі, перейшовши з чотирьох установок зараз до восьми — наступного року», — обіцяє Лекорню.

AMX-10RC — це 16,6-тонна колісна машина, яку вважають більше розвідувальною, але 105-мм гармата цілком дозволяє класифікувати її як колісний танк.

  • 4 січня стало відомо, що Франція передасть Україні легкі бойові броньовані машини AMX-10RC та колісні бронетранспортери Bastion.
  • У вересні 2022 року стало відомо, що французька армія активно виводить з озброєння старі розвідувальні машини з танковим озброєнням у вигляді 105-мм гармати AMX-10RC. Зокрема, у Першому кавалерійському полку Іноземного легіону ці машини вже повністю замінені на EBRC Jaguar.