МЗС росії викликало посла Нідерландів через розслідування катастрофи MH17

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Міністерство закордонних справ росії викликало посла Нідерландів через справу MH17.

Про це йдеться в заяві МЗС рф.

Розслідувачі авіакатастрофи раніше заявили, що дозвіл на переміщення зенітно-ракетного комплексу «Бук», з якого був збитий літак, міг дати безпосередньо президент росії володимир путін.

У російському зовнішньополітичному відомстві назвали роботу спільної слідчої групи (JIT) у справі MH17 «політизованою».

«Заява спільної слідчої групи про припинення розслідування — черговий доказ того, що слідство вичерпало аргументи на підтвердження своєї однобокої обвинувальної позиції. Наголошено, що російська сторона не визнає результатів розслідування, в якому не брала повноцінної участі та від якого від самого початку була усунена», — зазначили в МЗС росії.

Також там вважають, що влада Нідерландів нібито перешкоджає посольству росії виконувати свої прямі функції, зокрема працювати з громадськими й історико-меморіальними організаціями та майданчиками, на яких обговорюють ключові теми міжнародного порядку денного, які стосуються росії.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Загинули 298 людей. Росія та засуджені свою причетність до катастрофи заперечують.
  • 17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17 у 2014 році, визнав винними у знищенні рейсу Ігоря Гіркіна (позивний «Стрєлков»), його підлеглих Сергія Дубинського (позивний «Хмурий») та Леоніда Харченка (позивний «Крот»). Олега Пулатова (позивний «Гюрза») виправдали.
  • У листопаді 2022 року Нідерланди викликали російського посла через офіційну реакцію рф на вирок суду щодо збиття рейсу MH17.