Президент США Джо Байден: Збиті повітряні кулі не були частиною розвідувальної програми Китаю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент США Джо Байден заявив, що кулі, які протягом кількох тижнів збивали над країною, не були частиною розвідувальної програми Китаю, це були приватні повітряні кулі.

Про це він заявив під час брифінгу 16 лютого.

Байден підкреслює, що США досі не знають, що це за обʼєкти, але ніщо не вказує на те, що вони були частиною китайської програми повітряних куль-шпигунів. Відтак президент попросив свою розвідувальну спільноту провести ширшу оцінку невідомих явищ у повітрі.

«За поточною оцінкою розвідувальної спільноти, ці кулі, швидше за все, були повітряними кулями, повʼязаними з приватними компаніями, розважальними або дослідницькими установами, які вивчають погоду або проводять інші наукові дослідження», — сказав Байден під час виступу в Білому домі.

Американські та канадські військові все ще витягують уламки збитих куль, щоб дізнатися більше про ці обʼєкти.

  • З 4 лютого США збили чотири обʼєкти. Перший помітили над Північною Кароліною, другий збили над Аляскою, третій — над територією канадського Юкону, четвертий — над озером Гурон на американсько-канадському кордоні. Ці обʼєкти не несли прямої загрози для людей на землі, але їх знищили «задля захисту безпеки, інтересів і безпеки польотів США». Перша повітряна куля була розміром зо три автобуси, друга — як маленький автомобіль, третя була циліндричною, а четверта схожа на восьмикутник із нитками.