NYT: Китай використовує аеростати для розвідки по всьому світу

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Американські розвідслужби дійшли висновку, що Китай регулярно використовує по світу аеростати з розвідувальною метою.

Про це пише видання New York Times із посиланням на трьох американських чиновників.

Китайські аеростати помітили в небі над Центральною та Латинською Америкою, Південною та Південно-Східною Азією і Європою, що, за словами представника Пентагону Патріка Райдера, змушує дійти невтішного висновку про існування масштабної програми використання повітряних куль для ведення розвідки.

Як пояснюють співрозмовники газети New York Times, аеростати мають деякі переваги в порівнянні з розвідувальними супутниками. Вони перебувають ближче до поверхні Землі, їх складніше виявити за допомогою радарів, вони можуть зависати над територією та використовують для зйомки прості камери, забезпечуючи високу якість зображень. Крім того, за допомогою апаратури на аеростатах можна прослуховувати канали звʼязку, недоступні для прослуховування з супутників через їхню віддаленість від Землі.

За американськими даними, у китайському Національному університеті оборонних технологій ведуться дослідження, повʼязані з використанням повітряних куль із розвідувальною та іншою метою. Серед обʼєктів підвищеної уваги Китаю — Індія, Філіппіни, Японія й Тайвань. Американські дипломати наполягають на тому, що такі польоти аеростатів є порушенням повітряного простору держав.

  • Підвищена увага до китайської програми використання розвідувальних аеростатів спровокована появою китайської повітряної кулі над територією США минулого тижня. Протягом тижня аеростат пройшов від Алеутських островів у Тихому океані до атлантичного узбережжя США. Його збили над Атлантичним океаном поблизу узбережжя Південної Кароліни.
  • Китай заявив, що США знищили метеозонд. Згодом Пентагон заявив про те, що це була пʼята китайська повітряна куля, помічена над Сполученими Штатами останніми роками.