В Арсена Авакова теж пройшли обшуки — у справі про падіння гвинтокрила у Броварах

Автори:
Ангеліна Шеремет, Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Дата:

У колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова теж пройшли обшуки. Цю інформацію він підтвердив у коментарі «Бабелю».

Обшуки 1 лютого проводило Державне бюро розслідувань. Вони стосувались падіння гвинтокрила у Броварах Київської області 18 січня 2023 року, коли загинуло керівництво МВС. Під час обшуків працівники ДБР дивились контракти шестирічної давнини з французькою Airbus Helicopter, яка поставила МВС, зокрема, гелікоптери H-225, на якому й розбилось керівництво.

«Звісно, нічого. Контракти ж затверджувалися урядом та парламентом», — сказав Аваков, додавши, що правоохоронці формально відпрацювали версію.

Згодом Арсен Аваков у своєму Telegram написав, що слідчі відпрацьовували робочу версію причин трагедії у Броварах. Їх цікавили контракти із закупівлі Super Puma (Airbus Helicopters H225).

«Слідчі поводилися коректно, хоча доцільність проведення такої слідчої дії виглядає трохи тупувато, через шість років після укладання контракту. Звичайно, нічого відповідного інтересам слідства виявлено не було. Крім того, контракт проходив аудит французького уряду та казначейства», — написав він.

Джерела «Бабеля» у правоохоронних органах уточнили, що обшуки проводять не тільки в Авакова, але й у інших керівників того часу, які брали участь у закупівлі гвинтокрилів.

  • 18 січня 2023 року в місті Бровари Київської області поруч із дитячим садком і житловим будинком впав гвинтокрил. На борту було керівництво МВС, яке летіло у відрядження. Загинули 16 людей, зокрема одна дитина, міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін і державний секретар Юрій Лубкович.