Іспанське El Pais написало, що Україна очікує від союзників 24 винищувачі. У Повітряних силах це спростували

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Повітряних силах ЗСУ озвучили очікування щодо поставок сучасних винищувачів західного виробництва, пише іспанське видання El Pais із посиланням на речника Юрія Ігната.

Видання пише, що Україна хоче отримати 24 літаки — це дві ескадрильї винищувачів, по 12 літаків у кожній. Пріоритетом є американські винищувачі F-16. Як варіант розглядають і французькі літаки Rafale та шведські Gripen.

У коментарі «Бабелю» Юрій Ігнат заявив, що іспанський журналіст Крістіан Сегур, автор матеріалу про 24 винищувачі F-16 для України, невірно трактував його слова, сказані на брифінгу в медіацентрі Укрінформу.

Україна тільки на етапі перемовин щодо літаків. Наразі моделі літаків та їх кількість визначаються. 24 літаки, за словами Ігната, це підрахунки самого журналіста — він зробив припущення зі слів про ескадрильї (в ескадрильї 12 літаків), коли ставив запитання речнику.

  • F-16 — американський багатофункціональний легкий винищувач, який Штати виготовляють на експорт. Україна майже від самого початку війни просить США передати F-16, але безрезультатно. На освоєння цих винищувачів українським льотчикам знадобиться приблизно пів року.
  • У січні цього року американська компанія Lockheed Martin заявила, що готова постачати свої F-16 третім країнам для реекспорту в Україну.