Spiegel: Німеччина могла б передати Україні 19 танків Leopard зі своїх навчальних центрів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство оборони Німеччини ще з літа 2022 року має детальний перелік танків Leopard у німецькій армії, їхньої кількості та стану. У ньому також вказано, які з них можуть бути передані Україні.

Про це пише німецький журнал Spiegel із посиланням на свої джерела.

Згідно з переліком Бундесвер має загалом 312 танків Leopard-2 різних модифікацій, з яких 99 станом на травень минулого року перебували на техобслуговуванні та ремонті, а один із них готувався до списання. Таким чином, придатними наразі в Німеччини вважаються 212 танків. Це різні моделі 2А5, 2А6, 2А7 і 22А7V, який є найсучаснішою версією. Останніх у Бундесвері було 53 одиниці.

Найбільш придатними до передачі Україні вважаються 19 танків Leopard 2А5. Це покращена версія Leopard 2А4, що є найбільш поширеною версією в Європі. Наразі 19 німецьких танків використовуються для навчання в центрі бойової підготовки армії. Вони імітують ворожі танки під час маневрів.

Якщо федеральний уряд ухвалить політичне рішення передати танки, німецькі моделі Leopard 2А5 можна було б поєднати в пакет для України з моделями Leopard-2 з інших європейських країн, таких як Польща.

  • 20 січня на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині відбулося восьме засідання Контактної групи з питань оборони України. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що західні союзники на зустрічі у форматі «Рамштайн» поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2. За його словами, Німеччина не блокує це рішення.
  • Водночас міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що українських військових уже почнуть навчати керувати танками Leopard. Це означає, що тільки-но ухвалять політичне рішення про поставки, українська армія зможе одразу використовувати ці танки.
  • Речник Білого дому з питань національної безпеки і оборони Джон Кірбі заявив, що в питанні надання танків Leopard Україні Німеччина проходить через «свій власний процес». За його словами, Сполучені Штати не тиснуть на німців.
  • За даними Business Insider, ексміністр оборони Німеччини Ламбрехт перед відставкою заборонила інвентаризацію танків Бундесверу, аби відтермінувати відповідь уряду щодо постачання Україні танків Leopard.