У США демократи просять Байдена анулювати візу експрезидента Бразилії Жаїра Болсонару

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У США представники Демократичної партії звернулися до президента Джо Байдена з проханням анулювати візу експрезидента Бразилії Жаїра Болсонару.

Про це повідомляє Reuters.

Члени Палати представників США надіслали листа із закликом до адміністрації президента підтримати демократію та верховенство права в Бразилії.

«Крім того, ми не повинні дозволити пану Болсонару чи будь-яким іншим колишнім бразильським чиновникам знайти притулок у Сполучених Штатах, щоб уникнути правосуддя за будь-які злочини, які вони могли вчинити під час перебування на посаді», — йдеться в листі.

Болсонару прилетів до американського штату Флорида замість того, щоб бути присутнім на інавгурації Лули да Сілви, який переміг на виборах. Згодом Болсонару заявив у соціальних мережах, що повернеться до Бразилії раніше запланованого терміну з медичних причин.

  • 8 січня прихильники колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару увірвалися до будівлі Національного конгресу, президентського палацу та Верховного суду. Вони вимагають відставки Лули да Сілви, який обійняв посаду президента тиждень тому, і стверджують, що результати виборів були сфальсифіковані.
  • Поліція Бразилії звільнила захоплені протестувальниками урядові будівлі, а Верховний суд Бразилії наказав військовим упродовж 24 годин ліквідувати всі табори прихильників експрезидента Жаїра Болсонару.
  • Чинний президент Бразилії Луїс Інасіу «Лула» да Сілва запровадив у столиці режим надзвичайної ситуації, який діятиме до кінця січня. Він також пообіцяв, що всіх учасників заворушень покарають.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна засуджує дії протестувальників у Бразилії.