Верховний суд Бразилії наказав ліквідувати табори протестувальників, які увірвались до будівель уряду

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Верховний суд Бразилії наказав військовим упродовж 24 годин ліквідувати всі табори прихильників експрезидента Жаїра Болсонару, які напередодні захопили урядові будівлі.

«Абсолютно ніщо не виправдовує існування повних таборів терористів, які фінансуються різними спонсорами за невтручання цивільної та військової влади, що повністю підриває повагу до конституції», — заявив верховний суддя Олександр де Мораєс.

Якщо наказ не виконають, тоді командування Збройних сил, поліції та міністр оборони будуть притягнені до відповідальності.

Сполучені Штати та Європейський Союз також засудили масові заворушення, що тривають у Бразилії.

«Ми засуджуємо сьогоднішні напади на президентське крісло, Конгрес і Верховний суд Бразилії. Використання насильства для нападу на демократичні інститути завжди неприйнятне. Ми приєднуємося до Лули да Сілва із закликом до негайного припинення цих дій», — зазначив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Позицію ЄС щодо подій у Бразилії висловив верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель.

«Я вражений сьогоднішніми актами насильства та незаконною окупацією урядового кварталу Бразиліа войовничими екстремістами. Повна підтримка Лули да Сілва та його уряду, Конгресу та Федерального Верховного суду», — сказав Боррель.

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва розпорядився залучити федеральні сили до відновлення порядку в столиці країни, де демонстранти увірвалися до урядових будівель.

  • 8 січня прихильники колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару увірвалися до будівлі Національного конгресу, президентського палацу та Верховного суду. Вони вимагають відставки Лули да Сілва, який обійняв посаду президента тиждень тому, і стверджують, що результати виборів були сфальсифіковані.