МАГАТЕ відправить моніторингові місії на всі українські атомні електростанції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) прийняло пропозицію України та відправить моніторингові місії на всі українські АЕС. Вони розпочнуть роботу найближчим часом.

Про це на брифінгу розповів виконувач обовʼязків голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков.

За його словами, таку пропозицію направили, щоб посилити ядерну безпеку України в умовах війни. Місії вестимуть моніторинг режиму безпеки на атомних електростанціях, а також вивчатимуть російські удари по енергосистемі України, які впливають на роботу АЕС.

Також Коріков розповів, що біля захопленої Запорізької АЕС росіяни організували базу для ремонту своєї техніки. Усе це фіксують представники МАГАТЕ, але нічого не можуть із цим зробити.

Водночас всі спроби росіян підключити ЗАЕС до російської енергосистеми провалилися.

  • Після окупації ЗАЕС росіяни постійно тиснуть на працівників станції, фіксуються випадки викрадення персоналу. Голова МАГАТЕ веде перемовини щодо створення безпекової зони на странції, проте війська росії не планують залишати її.
  • 8 грудня «Енергоатом» повідомив, що росіяни завезли на станцію кілька РСЗВ «Град». Їх розмістили поруч з енергоблоком і територією сховища відпрацьованого ядерного палива, що порушує всі умови радіаційної безпеки. Окупанти готуються до обстрілів, використовуючи ЗАЕС як прикриття.